Shopper marketeers moeten meer invloed hebben op packaging › ChannelUp

Shopper marketeers moeten meer invloed hebben op packaging

Shopper marketeers moeten meer invloed hebben op packaging

01/03/2017

Welbeschouwd, is de verpakking het enige touchpoint waarvan je zeker weet dat shoppers ermee geconfronteerd worden tijdens het koopproces. Dat geeft te denken. Shopper marketeers beschikken doorgaans over talloze relevante inzichten. Over de categorie, hoe shoppers kopen en waarom ze kopen. Worden deze in potentie wel ten volle benut?

In de regel drukken productontwikkelaars en merk marketeers hun stempel op de verpakking. De een vindt het belangrijk om de juiste productomschrijving en -informatie erop te zetten. De ander vindt vooral merkuitstraling en merkherkenning cruciaal. Maar een verpakking moet meer doen. Een verpakking kan het verschil maken of een product wel of niet uit het schap gepakt wordt. En, zo blijkt uit onderzoek, eenmaal gepakt, gaat het ook vaak in het mandje.

Daarom moet ook de shopper marketeer zijn zegje over de verpakkingsvorm en het design doen. Natuurlijk is het lang niet altijd mogelijk om je (internationale) verpakkingslijn aan te passen. Maar wel als je een actieverpakking maakt, zoals een duo-pack, of on-pack elementen toevoegt. Hoe kun je dan slim gebruik maken van je insights en de pakkans van je product vergroten?

Uit de neuro science en behavioural economics weten we dat je bepaalde wetmatigheden kunt toepassen op het gebied van kleur, vorm en positie van elementen. Maar ook messaging is belangrijk. Zeker als het gaat om actieverpakkingen.

De Beschuit Topper van Bolletje is een mooi voorbeeld. Hierbij kregen de shoppers bij twee actieverpakkingen Granen Variatie Beschuit de zogenoemde Beschuit Topper cadeau; een dop die je op een geopende beschuitrol kan doen, zodat ze langer goed blijven. Daarnaast kan je ook nog beter zien hoeveel beschuit er nog in de rol zit.  De pakkans hier is dat Bolletje met een  relevante en praktische gadget  inspeelt op de dagelijkse behoeftes van de shopper, in dit geval het opbergen van beschuit.  

Kortom, de verpakking is veel meer dan alleen het omhulsel van een product. Het is een reclamebord,  unique sellingpoint en gadget in een. 

Meer weten over dit interessante onderwerp? Neem dan contact op met onze shopper marketeers.